Utičnice

Početak priče

Izvor električne energije je najčešće veoma udaljen od potrošača. Različitim provodnicima struja se prenosi, prvo do objekata, gde se u razvodnim ormarima razdeljuje na manje jedinice, prostorije u kojima se nalaze potrošači. I tu se kablovi prekidaju.

Prekid provodnika kako bi mogao na najbezbedniji i najlakši način da se nastavi naziva se utičnica. Izgled prekida stvar je konvencije, ali je on uvek definisan električnim regulativama i standardima i neretko je različit u različitim državama.

Isprva je mesto utičnicama bilo isključivo u zidu, a danas su nam utičnice sve bliže.

Napajanje

Prekidač

100-250 V max

schuko tip F

16 А, 220-240 V

Tip E, Francuska

16 А, 220-240 V

Tip J, Švajcarska

10 А, 220-240 V

Tip K, Danska

16 А, 220-240 V

Tip B, usa

15 A, 100-127 V

Tip G, uk

13 A, 220-240 V

univerzalna

16 A, 220-240 V

Tip L, italija

10 i 16 A, 220-240 V

Punjači

usb a+c punjač

20W

strujni kabl / Konektor

Kabl HO5VV – F 3×1,5 mm2
EPN 1104/EPN 1114 (Wieland m/f) – 400 mm

Dokumentacija

Sertifikati

Utičnica, kabl, viljuška, utikač

Električni uređaji se najčešće isporučuju sa kablom na čijem je drugom kraju viljuška, koju još nazivamo i utikač. Njegova svrha je da se kabl iz uređaja preko utičnice sastavi sa kablom koji dovodi struju, da bi se uređaj napojio strujom.

U prošlosti su utičnice isključivo stajale u zidovima i njihovo korišćenje je zahtevalo da im priđemo fizički kako bismo pristupili napajanju i podrazumevalo je razvučen kabl do mesta gde želimo da koristimo uređaj. Danas utičnice smeštamo na mesta gde nama odgovara, a kablove skrivamo kroz nameštaj – GST18 nam u tome veoma pomaže.

Dužinu i boju kabla, kao i vrstu viljuške isporučujemo prema vašem zahtevu.

Crvena i zelena utičnica

Izvor električne energije iz niskonaponeske mreže možemo dodatno pripremiti za priključenje osetljivijih uređaja preko stabilazatora napona i tako dobiti prečišćenu struju. Utičnice preko kojih pristupamo toj struji, najčešće označavamo zelenom bojom.

Crvenom bojom označavamo utičnice koje ostaju pod naponom i prilikom prekida, odnosno nestanka struje, jer su vezane i za rezervni izvor napajanja, kao što je, na primer, agregat koji se uključuje onog momenta kada nastane prekid u niskonaponskoj mreži i tako se napajanje važnih potrošača i dalje neometano obavlja.

0
    0
    USPEŠNO STE DODALI OVAJ PROIZVOD U KORPU
    Vaša korpa je praznaProdavnica