USB-C: Budućnost u jednom konektoru?

USB-C je dizajniran da postane univerzalni konektor za prenos podataka i energije za napajanje uređaja. Ideja je jednostavna – koristite jedan isti konektor i jedan isti kabl za prenos svih vrsta signala, kao i povezivanje i napajanje različitih uređaja. Uz brzinu prenosa od čak 40Gbs i sposobnost isporučivanja struje do 240W, tip C stremi ka tome da postane novi standard budućnosti.

Ako se osvrnemo i pogledamo uređaje koje koristimo, primetićemo mnoštvo različitih kablova i konektora koji, opet, služe za povezivanje nekih drugih uređaja. Tu su i brojni termini, poput HDMI, VGA, USB, koji svima zadaju glavobolje, baš zbog toga što svaki od tih pojmova ima poseban kabl i konektor koji se vezuje za njega. I tako često budemo zatrpani novitetima i čeznemo za postojanjem određenog univerzalnog standarda koji bi zamenio sve ostale.

Standarde, naravno, nije lako uvoditi, jer sve zavisi od spremnosti proizvođača i kupaca da ih prihvate. S obzirom da se razvoj tehnologije ubrzava, posebno kada imamo u vidu informacione tehnologije, smenjivanje standarda je veoma često i zančajno – kilobajte zamenjuju megabajti, a njih gigabajti, pa terabajti. Ono što smo do juče smatrali da je optimalno rešenje, već sutradan biva zamenjeno novim.

Kada smo već kod noviteta, ono što je u svetu popularno poslednjih nekoliko godina i nešto o čemu svi pričaju je USB-C.

Šta je zapravo USB-C?

USB-C predstavlja novi konektor koji je namenjen za prenos podataka i energije za napajanje uređaja. Za razliku od svojih prethodnika (USB-A i USB-B), USB-C je po svojim dimenzijama daleko manji i praktičniji, pa svojom veličinom često podseća na mikro USB. Ovaj maleni konektor je dovoljno sitan da stane u pametne telefone, a, opet, je dovoljno snažan da poveže sve periferne uređaje sa vašim laptopom.

Dakle, ideja je prilično jednostavna – koristite jedan kabl i jedan konektor za povezivanje brojnih uređaja (audio uređaji, eksterni hard diskovi, monitori, zvučnici, tableti, pa čak i laptop računari).

Ideja iza rešenja

Stari konektori, kao što je USB-A, imaju dobro poznati pravougaoni oblik i koriste se za povezivanje perifernih uređaja ili prenos podataka malim brzinama, kao i struje jačine do 1A.

Problem je bio taj što ste svaki put morali da nosite gomilu različitih kablova koji su se vrlo lako gubili, a kada ih izgubite, niste bili sigurni da li će neko imati rezervni kabl koji vam je potreban.

Po Marfijevom zakonu, svaki put kada pokušate da gurnete USB-A konektor u konektor ispostavi se da treba okrenuti stranu, što je frustrirajuće za svakog korisnika, pa čak i za onog ko ga je osmislio. Novi tip C konektor je osveženje u tom pogledu. On je obostrano simetričan i nije osetljiv na orijentaciju, pa kako god da ga okrenete, budite sigurni da ćete se uspešno priključiti.

Prednosti USB-C

Uvođenje nove tehnologije nije lagan zadatak, posebno ako se ima u vidu da ta tehnologija ne treba samo da bude lepša, već i praktičnija od stare i da nudi niz prednosti. Upravo su te prednosti razlog zašto ih i prihvatamo. Nove tehnologije služe kao most koji prevazilazi nedostatke prethodne tehnologije, nudeći nam mogućnost da se, bez prepreka, krećemo dalje. Ukoliko tog mosta nema, inovacije nam i nisu od velikog značaja.

Na prvi pogled je jasno da je tip C manji i praktičniji u pogledu povezivanja. Međutim, neophodno je da se sve detaljnije sagleda kako bi se utvrdili noviteti koje on nudi.

Ti noviteti se odnose na:

  1. Brzinu prenosa i Power Delivery
  2. Prenos različitih vrsta signala
  3. Usklađenost sa starijim standardima
  4. Kompatibilnost sa Thunderbolt 4

Mi smo istraživali umesto vas, pa ćemo u nastavku teksta detaljnije opisati svaku od pomenutih prednosti USB-C u odnosu na starije standarde.

Brzina prenosa

Brzina prenosa je važna za sve nas, a ujedno je i jedan od faktora koji značajno izdvaja USB-C od njegovih prethodnika. Brzina vam obezbeđuje da prenesete bitne podatke na fleš za manje od jednog minuta.

Ono što je, ipak, bitno napomenuti, pre nego što pređemo na brojke, jeste da USB-C nije isto što i USB 3.0 ili 3.1.

USB-C se odnosi na oblik i izgled konektora, dok je USB 3.0. zapravo tip tehnologije koji ima određenu brzinu prenosa podataka i izgledom može biti USB-C i USB-A.

Da nevolja bude još veća, USB-IF (kompanija zadužena za kreiranje standarda), pored uvođenja novih, voli i da menja postojeće nazive standarda. Tako je USB 3.0., ubrzo promenio naziv u USB 3.1., da bi 2019. godine postao USB 3.2.

Ali…

Iza tog standarda leže i različiti priključci, pa tako naizgled isti USB-C mogu imati različite brzine prenosa podataka. Vrlo često se u praksi dešava da USB-C port koristi zastarele standarde za prenos podataka. 

Zato je bitno da znate da postoje USB 3.2. Gen 1, USB 3.2. Gen 2, USB 3.2. Gen 2×2 i USB 4. Brzine prenosa podataka se drastično razlikuju među ovim standardima i kreću se od 5gbs do fantastičnih 40gbs koju nudi USB 4. Naravno, što je veća brzina, manje vremena vam treba za prenos.

Ukoliko vam sve ovo zvuči komplikovano, tabela ispod može razjasniti sve nedoumice. Bitno je da zapamtite da mlađe generacije standarda tj. USB 3.2. Gen 2×2 i USB 4 koriste isključivo USB-C konektor, baš zato što su novijeg datuma, što istovremeno znači da, u odnosu na svoje prethodnike, samo USB-C garantuje najveće brzine prenosa.

Standardni USB-C konektor može da obezbedi 2,5W struje, što je isto kao i većina USB-A konektora, tako da se ne može mnogo očekivati od njih. Ipak, mnogi uređaji koriste nešto što se zove Power Delivery (PD) protokol, koji omogućava USB-C da isporučuje do 100W (sa poslednjim unapređenjima i do 240W) struje. PD je dvosmeran, tako da uređaj može da šalje ili prima struju. PD kablovi mogu puniti laptopove i druge velike uređaje, što je nemoguće kod starijih USB standarda i to 70% brže nego što biste to učinili nekim drugim konektorom.

USB-C i prenos videa signala i zvuka

Za razliku od svojih prethodnika, USB-C, u zavisnosti od implementacije konektora, nudi dosta mogućnosti.

Jedna od najkorisnijih je ta da isporučuje dovoljno struje za brzo punjenje glavnog uređaja, kao što je laptop ili pametni telefon. Danas brojni laptop računari upravo koriste USB-C za punjenje umesto tradicionalnog okruglog konektora.

Podrška USB-C za slanje istovremenog video signala i napajanja znači da ćete moći da se povežete i napajate izvorni DisplayPort, MHL ili HDMI ili da se povežete na skoro bilo šta drugo, pod pretpostavkom da imate odgovarajući adapter i kablove.

U poslednje vreme su se pojavile alternativne opcije u vidu posebnih tipova USB-C kablova koji podržavaju HDMI, tako što sa jedne strane imaju tip C konektor, a sa druge konektor za HDMI.

Specifikacija USB-C čak utiče na audio prenos preko interfejsa, ali do sada nije zamenila 3,5 mm priključak za slušalice na računarima u istom stepenu kao na telefonima i tabletima.

Usklađenost sa starijim standardima

Još jedna velika prednost USB-C je u tome što je kompatibilan sa svojim prethodnicima u pogledu dizajna konektora, ali i u pogledu standarda koje konektor koristi. Naravno, to ne znači da maleni USB-C tek tako može kliknuti u pravougaoni USB-A port, ali postoje određeni adapteri koji omogućavaju da ga ipak možete povezati sa starim portom.

Isto tako su i novi standardi za brzinu prenosa podataka usklađeni sa svojim prethnodnim verzijama, s tim što konektor na uređaju diktira brzinu prenosa podataka.

USB-C vs. Thunderbolt 3

U prošlosti su Thunderbolt i USB standardi bili potpuno odvojeni, što je dovelo do konfuzije i na kraju frustracije oko konektora, utikača i kablova.

Srećom, sa stvaranjem USB-C i Thunderbolt 3, ove tehnologije su postale međusobno usklađene. Iako postoje neke ključne razlike između Thunderbolta i USB-C, uglavnom postoje dobre vesti na ovom frontu u pogledu njihove kompatibilnosti.

USB-C smo, nadamo se, već pojasnili. Preostaje nam da vas uputimo u pojam Thunderbolt tehnologije kako biste stekli potpunu sliku o čemu je zapravo reč.

Thunderbolt 3 kabl može da prenese do 40 gigabajta podataka u sekundi. Međutim, da biste postigli ove brzine prenosa podataka, morate koristiti Thunderbolt kabl sa Thunderbolt portom, a ne USB-C portom.

Thunderbolt 3 puni uređaje sa standardnom snagom struje od 15W, ali svi uređaji sa PD protokolom se pune snagom struje do 100W, što je isto kao i USB-C. Za punjenje većine uređaja, uključujući laptopove, Thunderbolt 3 kabl će vam dati skoro identične brzine punjenja u poređenju sa USB-C.

Najnoviji tehnologija na tom polju je Thunderbolt 4, koji unapređuje standarde Thunderbolt 3. Ovi standardi uključuju mogućnost povezivanja dva 4K monitora ili podršku za jedan 8K monitor, kao i brzine prenosa podataka do 3.000Mbs.

Kakva je onda razlika između Thunderbolt 4 i USB4?

Kratak odgovor je da je veoma mala. Thunderbolt 4 je zasnovan na istom osnovnom protokolu kao i USB4, gde svi Thunderbolt 4 uređaji podržavaju USB4 i obratno. U stvari, Thunderbolt 4 je USB4 sa svim ukrasima.

Međutim, neće svi USB 4 uređaji biti tako moćni kao potpuno sertifikovani Thunderbolt 4. Baš kao i Apple-ova verzija Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 će uvek imati punu brzinu prenosa od 40 Gbps. USB4, međutim, počinje sa 20Gbps, ali može dostići i Thunderbolt 4 od 40Gbps. Zato obratite pažnju na USB 20 ili USB 40 u marketingu proizvoda.

Neka od većih razlika je ta da USB4 port može da podrži samo jedan ekran, dok Thunderbolt 4 može da podrži dva 4K ekrana.

Da li je USB-C budućnost kablova i konektora?

Ako uzmemo u obzir brzinu kojom se tehnologije menjaju, ne verujemo da bilo ko može garantovati da će USB-C postati univerzalni standard, ali se, bar, možemo nadati da će tako biti.

U krajnjem slučaju, bio to USB-C ili neki drugi konektor, neminovno je da težimo ka postojanju jednog kabla i jednog konektora koji će nas rešiti muka oko upotrebe gomile adaptera kako bismo izvršili najjednostavniji prenos podataka.

Iako je uveden 2014. godine, USB-C i dalje predstavlja relativno nov standard koji se neprestano menja i unapređuje da bi se došlo do najboljeg rešenja za sve korisnike.

Nas kao Digitel svakako raduje celokupna ideja, jer je prisutan veliki pomak na polju uklanjanja viška kablova, što je u skladu sa našom vizijom da kablove uklonimo iz vidokruga, a utičnice približimo korisniku.

Saznajte više

PopUpTri je stigao

Dizajniranje kuhinje je zaista zahtevan posao. Čak i kada mislimo da smo sve predvideli, uvek se pojavi neko neprijatno…

Digitel na SEEBBE 2024 u Beogradu

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će Digitel učestvovati na prestižnom događaju SEEBBE 2024, Međunarodni sajam građevinarstva…

Prijavite se i budite u toku sa našim objavama

Mi ćemo se truditi da vas redovno obradujemo novim i zanimljivim sadržajima.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
0
    0
    USPEŠNO STE DODALI OVAJ PROIZVOD U KORPU
    Vaša korpa je praznaProdavnica