Da li se ikada osećaš kao da ti kuhinja zadaje više muke, nego što donosi koristi? Kreneš da seckaš povrće ili voće, a jedva da ima mesta na radnoj površini od gomile aparata i kuhinjskih dodataka. Onda pođeš da to sve lepo izmešaš uz pomoć blendera, a kabl prekratak i ne stiže do utičnice. Tu je i aparat za kafu za koji ti se čini da ti sve vreme smeta.
Kad malo bolje razmisliš, shvatiš da kuhinje treba da pojednostave život, a ne da ga komplikuju, zar ne?
Dobra vest je ta da ti renoviranje kuhinje daje priliku da se rešiš svih tih dosadnih problema i konačno napraviš prostor koji radi za tebe. Uz promišljeno planiranje, možeš kreirati kuhinju koja nije samo vizuelno privlačna, već čini pripremu, kuvanje i čišćenje zanimljivim i lepšim.
Zone su novi trougao
Možda si čuo za čuveni„radni trougao“ – ideju da šporet, sudoperu i frižider treba držati blizu. Iako je to, možda, bio dobar princip u prošlosti, današnje kuhinje zahtevaju mnogo više od toga. Zato umesto tradicionalnog pristupa treba razmisliti o transformaciji kuhinje i njenom organizovanju po zonama.
Šta to zapravo znači? Ovaj pristup podrazumeva podelu kuhinje na način da svaka zona odgovara određenoj fazi u priremi hrane i napitaka – priprema, kuvanje, čišćenje.
Pa tako, na primer, zona za pripremanje hrane bi trebalo da bude blizu frižidera i da ima dovoljno prostora za seckanje, mešanje i merenje. Sa druge strane, zona za kuvanje, logično, mora biti blizu šporeta i/ ili rerne zajedno sa šerpama, loncima i ostalim priborom. Kada su pripreme gotove, prelazi se na čišćenje ostataka i pranje sudova, pa ova zona treba da bude blizu sudopere, mašine za pranje sudova i kante za smeće kako bi se maksimizirala praktičnost i izbegla kontaminacija.
Kada je sve na pravom mestu, nećeš trčati napred-nazad da prikupiš ono što ti treba. Sve je u stvaranju neometanog protoka pozitivne energije.
Sitne izmene, velika razlika
Jednom kada odrediš zone i sve rasporediš gde treba, prelaziš na detalje. Često su sitnice te koje čine razliku i koje transformišu sumorne kuhinje u prave kreativne radionice. Kako bi i ti ovo postigao možeš razmotriti sledeće:
- Skrivene utičnice: Postavi utičnice ispod ili na ostrvo ili unutar fioka tako da budu dostupne kada je potrebno, ali van vidokruga kada nisu u upotrebi. Danas je ponuda ovih utičnica raznovrsna, a tu je i mnoštvo opcija koje se besprekorno uklapaju u svaku radnu površinu.
- Pametno skladištenje: Koristi duboke fioke za šerpe, police na izvlačenje za začine i pregrade za tiganje da bi sve bilo lako dostupno kada zatreba.
- “Garaža”za uređaje: Dizajniraj udoban kutak za svoj aparat za kafu ili blender. Vodi se time da nije na vidiku, ali je uvek nadohvat ruke.
A ako se oslanjaš na tablet za recepte (ili samo želiš da ti telefon bude blizu), razmisli o dodavanju USB portova ili skrivenih stanica za punjenje.
Efikasnost i stil - možeš imati oboje
Ono što je najbolja stvar u celoj priči jeste to da više ne moraš da biraš između praktične kuhinje i one koja je estetski privlačna. Novi trendovi u kuhinjama ti omogućavaju da imaš oboje i to putem:
- Multifunkcionalnih ostrva koja, danas, uključuju prostor za sedenje, skladištenje, a imaju i skrivene utičnice za struju.
- Pametne tehnologije putem koje možeš da uključiš rernu koristeći telefon, pustiš vodu na slavini bez okretanja ventila ili imaš osvetljenje koje se prilagođava određenom dobu dana. Najbitnije je to da se sve lako integriše i ne narušava postojeći dizajn.
- Akcenta na održivost. Odluči se za materijale koji se lako čiste i odaberi energetski efikasne uređaja koji su korisni i za tebe i za životnu sredinu.
Ne zaboravi osvetljenje! Bilo da se radi o LED diodama ispod ormarića ili visećim lusterima, dobro osvetljenje znatno poboljšava funkcionalnost kuhinje dok istovremeno stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Planiraj svoju kuhinju
Planiranje je pola zdravlja, pa tako, pre nego što pređeš na renoviranje, odvoji trenutak i razmisli kako zapravo koristiš svoju kuhinju. Navedi stvari koje su ti bitne —bilo da je to određeno mesto za fritezu ili više utičnica za punjenje svih uređaja.
Osmisli i definiši svoje zone i zamisli kako se krećeš kroz njih dok pripremaš večeru ili pakuješ ručak. Ova jednostavna vežba može ti pomoći da izbegneš loš raspored i osiguraš da sve u kuhinji funkcioniše baš kako treba.
Neka tvoja kuhinja radi za tebe
Na kraju krajeva, kuhinja nije samo prostor za kuvanje. Tu počinje tvoj dan, tu se odvijaju razgovori i tu uživaš u ponoćnoj užini. Kuhinja nije namenjena samo da izgleda privlačno, već i da pojednostavljuje život i podstiče stvaranje lepih uspomena.
Dakle, odvoj deo vremena i razmisli šta ti je najvažnije u prostoru i obrati pažnju na detalje, kao što su fioke, utičnice ili rešenja za skladištenje. Možda na prvi pogled sve to izgleda nebitno, ali ti garantujemo da će značajno uticati na ukupno iskustvo jednom kada tvoja nova kuhinja bude gotova.
More to read
Fertico
Projekat je rezultat saradnje sa grupacijom Agromarket-Kragujevac, čiji se podbrend Fertico bavi proizvodnjom đubriva, sredstava za prehranu…
ORGATEC 2024 iz naše perspektive
Orgatec 2024. u Kelnu je značajan događaj u industriji nameštaja za kancelarije i dizajna radnog prostora. Kao jedan od izlagača, bili smo željni da vidimo kako su se trendovi u industriji kancelarijskog nameštaja promenili i kako su naši konkurenti i partneri prilagodili svoje pristupe u ovom promenljivom okruženju.
SICAM 2024: Transformativno iskustvo za Digitel
Naša avantura na petnaestom izdanju SICAM-a bila je zaista transformativna. SICAM je prerastao u ključni događaj za globalni sektor nameštaja, privukavši čak 9,243 kompanije iz 113 zemalja.