Utičnice za nameštaj kao bitan element enterijera

Iako deluje neočekivano, utičnice imaju sve bitniju ulogu u dizajnu enterijera. Sve neophodnije su nam za napajanje elektronskih uređaja koji su sastavni deo našeg modernog života, pa je potrebno da nam se na neki način približe, jer se od elektronskih gedžeta nerado razdvajamo. Samim tim, pored njihove praktične funkcije, postaje važnija i estetska funkcija, odnosno njihovo uklapanje u enterijer.

Praktičnost i funkcionalnost vam verovatno prvo padaju na pamet kada pomislite na utičnice za nameštaj. Integracija utičnica u sam nameštaj pruža praktična rešenja za napajanje različitih elektronskih uređaja. Zamislite samo sto sa ugrađenim utičnicama koje omogućavaju lak pristup napajanju laptopa ili lampi, bez potrebe za produžnim kablovima koji bi stvorili nered. Zvuči komforno, zar ne? Ovakva rešenja upravo pomažu održavanju urednosti i organizacije prostora.

Pored njihove funkcionalnosti koja se podrazumeva, bezbednost je veoma važan zahtev koji treba da ispunjavaju. I na kraju, ništa ne vredi ako nisu i estetski privlačne, bar neutralne, ako ne neprimetne. Postoje različiti stilovi, boje i završne obrade koje se mogu uklopiti ili čak upotpuniti dizajn prostora, čime se postiže kohezivan i vizuelno prijatan ambijent. Dakle, utičnice postaju deo ukupne estetike enterijera, umesto da budu samo dosadni i neprimetni faktori istog.

Međutim, ono što utičnice za nameštaj čini posebno privlačnim u odnosu na ostale utičnice je njihova mogućnost skrivanja, što se posebno dobro uklapa u minimalistički dizajn prostora, gde je cilj održavanje čistog i jednostavnog izgleda. Utičnice se mogu postaviti na diskretnim mestima, biti skrivene od pogleda, kako bi se izbegla pretrpanost i održala jednostavnost dizajna, dok one istovremeno obavljaju svoju primarnu funkciju – bezbedno razvode energiju na više manjih potrošača.

Na kraju, utičnice za nameštaj pružaju fleksibilnost pri postavljanju samog nameštaja u prostoru. Bez ograničenja blizine zidnih utičnica, nameštaj može biti postavljen na bilo kom mestu u prostoru, otvarajući mogućnosti za kreativno i funkcionalno raspoređivanje komada. Takođe, napredak tehnologije doveo je do razvoja utičnica sa dodatnim funkcionalnostima, kao što su USB priključci ili bežični punjači, koji olakšavaju punjenje mobilnih uređaja bez potrebe za adapterima i dodatnim kablovima.

Kako napraviti pravi izbor?

Važno je naglasiti faktor bezbednosti pri izboru utičnica za nameštaj. Sve rizike treba izbeći. Pravilno pozicionirane i kvalitetne utičnice smanjuju rizik od povreda i električnih incidenata, stoga je najvavažnije pridržavati se svih relevantnih propisa i sigurnosnih standarda pri instalaciji utičnica.

Prilikom odabira utičnica za nameštaj, trebalo bi se osloniti na pouzdane proizvođače i proveriti da li su njihovi proizvodi u skladu sa standardima. Kvalitetne utičnice treba da budu sertifikovane i odgovaraju propisanim standardima kako bi osigurale sigurno napajanje električnih uređaja.

Njihov osnovni zadatak je da omoguće napajanje više potrošača (uređaja) sa niskonaponske mreže. Ukupna maksimalna jačina struje koju jedna utičnica u zidu podržava je 16A (amper). Stoga, bilo da je priključen jedan uređaj ili više njih, zbir njihovih jačina ne treba da prelazi tu vrednost, jer to može biti razlog pregrevanja kontakta i napojnog kabla. Međutim, i u tim slučajevima, kvalitetnije utičnice imaju nekoliko nivoa zaštite. Pre svega, mogu da budu sačinjene od materijala koji ne gore, odnosno od samogasivih materijala – odnosi se na plastiku koja je uvek, pored mesinga i čelika, glavni sastavni deo utičnica. Dodatno, utičnice mogu da imaju i:

  • prenaponsku zaštitu koja štiti osetljive uređaje od kratkotrajnih skokova mrežnog napona usled incidenata na niskonaponskoj mreži ili
  • prekidač koji prekida napajanje svih uređaja.

Olakšavajuća okolnost je što svaki potrošač (uređaj) na sebi, na pakovanju ili na uputstvu ima deklarisanu snagu struje koju povlači.

Naravno, tek, kada je sve ovo rešeno, dolaze na red i stilski zahtevi, pa je važno razmotriti i funkcionalne potrebe prostora i odabrati utičnice za nameštaj koje odgovaraju tim potrebama, dok istovremeno pružaju estetski prijatan izgled i doprinose celokupnom dizajnu.

More to read

Digitel na SEEBBE 2024 u Beogradu

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će Digitel učestvovati na prestižnom događaju SEEBBE 2024, Međunarodni sajam građevinarstva…

Tenderly

Poslovni prostor za softversku kompaniju Tenderly kombinuje japanski mir s dinamičnošću dečijih kockica za igru. Na tri sprata…

Prijavite se i budite u toku sa našim objavama

Mi ćemo se truditi da vas redovno obradujemo novim i zanimljivim sadržajima.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
0
    0
    USPEŠNO STE DODALI OVAJ PROIZVOD U KORPU
    Vaša korpa je praznaProdavnica