Električna bezbednost: ključ za siguran dom

Električna energija ili, kolokvijalno, struja igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Ne samo da osvetljava naše domove, puni telefone, već pokreće čitavu industriju, trgovinu, usluge, transport, zabavu, aparate u bolnicama i svim drugim mestima. Život bez struje je danas gotovo nezamisliv.

Instalacija provodnika za potrošače struje u objektima zahteva stručnjake koji instalacije projektuju i postavljaju. Iako su greške relativno retke, postoje situacije u kojima se javljaju neželjeni incidenti, koji mogu prouzrokovati velike materijalne gubitke, pa čak i gubitke života. Sve strane uključene u proces – projektanti i izvođači radova – snose odgovornost za takve slučajeve.

Informisanost na polju električne bezbednosti, kada je u pitanju i korišćenje, igra jako važnu ulogu, jer utiče na prevenciju potencijalnih požara putem blagovremenog uočavanja kvarova i rizika i njhovog otklanjanja.

Najbitnija stavka je da obezbedite pouzdanog električara koji će proveriti kvalitet instalacija u vašem domu ili drugom mestu. Uz to, važno je i da: 

 • Obavezno postavite detektore dima na svakom spratu i u bitnim prostorijama.
 • Vršite proveru ispravnosti detektora dima na svakih mesec dana.
 • Izvršite vizuelnu bezbednosnu proveru električnog sistema – proveru kablova, izgleda utičnica, utikača, produžnih kablova i kablova uređaja koji su neprestano priključeni.
 • Potražite znakove električnih problema kao što su prigušena i trepereća svetla, neuobičajena zujanja ili prekidači koji stalno iskaču.
 • U slučaju da, prilikom provere, primetite kvar, obavezno pozovite električara i ne pokušavajte da kvar otklonite sami.
 • Izbegavajte preopterećenje utičnica. Umesto toga, konsultujte se sa električarem o dodavanju dodatnih kola ili utičnica.

Statistika požara: uzročnik produžni kablovi?​

Kada je reč o brojkama, statistika kaže da u požarima, koji su uzrokovani kvarom na električnim instalacijama, godišnje u SAD pogine i preko 500 ljudi, preko 1.400 osoba bude povređeno i nanese se oko 1.3 milijarde dolara štete. Ovakvih požara je na godišnjem nivou oko 51.000. Pretežni deo ovih požara je uzrokovan naknadno postavljenim instalacijama, koje nisu ni projektovane ni postavljene od strane stručnjaka.

Jedan od aspekata koji često predstavlja izazov u vezi sa električnom bezbednošću jesu produžni kablovi. Kada broj utičnica ili njihova pozicija ne odgovara potrebama korisnika, produžni kablovi postaju neophodni i često se postavljaju samostalno, prema trenutnim potrebama.

Bezbednost na prvom mestu - praktični saveti

Međutim, korišćenje nesertifikovanih utičnica i kablova, često motivisano njihovom nižom cenom, nosi sa sobom rizik od požara. Iako ova opcija može smanjiti troškove opremanja prostora, treba imati u vidu da je šteta koja može nastati zbog nekvalitetnih proizvoda uvek veća od prividne uštede u ceni.

Ako se, pak, promeni perspektiva i ista situacija sagleda iz drugog ugla, brzo se percepcija menja i postaje jasno da je šteta koja može nastati upotrebom nekvalitetnih utičnica, u odnosu na razliku u ceni, uvek na strani kvaliteta i bezbednosti.

Iako nam se na prvi pogled činilo kao velika suma, ulaganje u električnu bezbednost, smanjuje šanse od katastrofalnih posledica.

Preopterećenje produžnih kablova

Često se u praksi dešava da u trenucima nepažnje, ili iz neznanja, dostupne utičnice preopteretimo, bilo povezivanjem jednog produžnog kabla na drugi ili priključivanjem više uređaja velike snage.

Želja da istovremeno punimo više uređaja ili da angažujemo više njih kako bismo brže završili posao, najčešće rezultira u preopterećenju utičnica, što, opet, često dovodi do požara ili drugog problema.

Preopterećenje produžnih kablova je ozbiljan rizik koji može dovesti do pregrevanja, požara i oštećenja električnih uređaja. Evo nekoliko saveta kako izbeći preopterećenje produžnih kablova:

 1. Izaberite odgovarajući produžni kabl. Prilikom kupovine produžnih kablova ili utičnica za nameštaj, važno je proveriti specifikacije i osigurati da su utičnice dovoljnog kapaciteta za uređaje koje planirate priključiti. Uverite se da imaju dovoljan broj utičnica i odgovarajući napon za vaše potrebe.
 2. Razmislite o snazi uređaja. Svaki električni uređaj ima određenu snagu, koja se obično izražava u vatima (W). Važno je pažljivo pročitati oznake snage na uređajima i izračunati ukupnu snagu koju će uređaji zajedno trošiti prilikom priključivanja na istu utičnicu ili produžni kabl. Obezbedite da ukupna snaga uređaja ne premašuje kapacitet produžnog kabla.

Evo nekih procenjenih maksimalnih snaga najčešće korišćenih uređaja u domovima i kancelarijama.

Vrsta uređaja
Procenjena maksimalna snaga (u vatima)
Aparat za kafu
1050W
Blender
400W
Desktop računar
850W
Električno ćebe
100W
Fen za kosu
1500W
Internet ruter
10W
Laptop
200W
Laserski štampač
1000W
Mikrotalasna
1500W
Mikser
1000W
Pegla
1200W
Prenosna grejalica
1250W
Štapni mikser
350W
TV
450W
Toster
1450W
Usisivač
1320W

Dodatni saveti

 • Ne povezujte produžne kablove. Spajanje jednog produžnog kabla na drugi stvara nepotrebno opterećenje i može dovesti do pregrevanja. Umesto toga, koristite dovoljno dug produžni kabl koji može stići do željenog mesta.
 • Distribuirajte opterećenje. Ako imate više uređaja koje treba priključiti na produžni kabl, rasporedite ih ravnomerno na različite utičnice kako biste izbegli koncentraciju opterećenja na jednoj tački.
 • Isključite nepotrebne uređaje. Ako ne koristite neki uređaj, isključite ga sa produžnog kabla kako biste smanjili opterećenje.
 • Budite oprezni sa uređajima velike snage. Uređaji poput grejalica, klima uređaja ili mašina sa visokom snagom mogu biti izuzetno zahtevni za električne instalacije. Pobrinite se da pravilno procenite kapacitet produžnog kabla i da ga koristite samo za uređaje koje može adekvatno napajati. U krajnjem slučaju, potrudite se da velike potrošače ne povezujete na produžni kabl.
 • Redovno proveravajte produžne kablove. Inspekcija produžnih kablova je važna kako bi se otkrila eventualna oštećenja ili istrošenost. Proverite da li postoji bilo kakvo oštećenje na kablu, utikačima ili utičnicama. Ako primetite bilo kakve nedostatke, odmah zamenite kabl kako biste izbegli rizik od kvara ili požara.

Pravilno rukovanje i pažljivo planiranje korišćenja produžnih kablova su ključni za sprečavanje preopterećenja i minimiziranje rizika od električnih problema. Uvek je bolje biti bezbedan nego žaliti zbog potencijalnih posledica neispravnog korišćenja produžnih kablova ili neispravnih električnih instalacija

Saznajte više

A trade show booth filled with an assortment of products, offering a glimpse into the world of modern technology.

SICAM 2023 kroz naše oči

Kao što smo i obećali, u ovom blogu ćemo sa zadovoljstvom podeliti sa vama naše iskustvo sa SICAM-a…

Digitel na Warsaw Home & Contract

Digitel će učestvovati na dugo očekivanom događaju Warsaw Home & Contract, skupu koji spaja sajmove sa svetovima arhitekture, dizajna i građevine…

Prijavite se i budite u toku sa našim objavama

Mi ćemo se truditi da vas redovno obradujemo novim i zanimljivim sadržajima.

0
  0
  USPEŠNO STE DODALI OVAJ PROIZVOD U KORPU
  Vaša korpa je praznaProdavnica